Halloween ....... Dan denk je meteen aan griezelen en POMPOENEN
In de rubriek "Pompoen, zeker doen!" vind je lekkere soepjes, gerechten, pasta, veggie en hartige of zoete taarten.
Nog tot eind november aan deze spotprijsjes te verkrijgen, net als de Blogrecepten met appelen en peren.
Dus ga zeker eens kijken.
Wist je datjes?
Er zijn zeker 6 soorten die eetbaar zijn.
- De meest gekende is de (vaak grote) bolronde fel oranje pompoen. Vaak gebruikt voor soep.
- De kastanje pompoen. Een kleiner broertje van de grote oranje pompoen. Deze heeft vast en zoet vruchtvlees. Ideaal om te vullen, pureren of frietjes.
- De Butternut of flespompoen heeft fijn en zoet vlees. Ideaal voor puree en gebak.
- Minst gekend is de Spaghettipompoen. Als je deze roostert in de oven kan je het vlees met een vork als slierten "spaghetti" eruit trekken. Ideaal als pasta vervanger!
Eet je rond en gezond!
- Pompoenen zijn heel vezelrijk en bevatten veel vit. C, Vit. E (werkt als antioxidant en beschermt je cellen, bloedvaten, organen en ogen) en Vit. A (onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem)
- Pompoen bevat weinig calorieën maar toch geven ze een voldaan gevoel.
- Vervang je portie aardappelen eens door een pompoen bereiding : puree, frietjes, gratin of quiche.
Moet je een pompoen schillen?
Dat hangt van de soort af en je persoonlijke voorkeur. De Butternut en kastanje pompoen hoef je niet te schillen. De schil wordt zacht door de bereiding. Bovendien zitten de meeste vitaminen ONDER de schil!
Gooi niets weg!
Haal de pitten uit de pompoen. Laat ze drogen of rooster ze in de oven. Heerlijk als tussendoortje, garnituur in je soep of in zelfgemaakt brood.
Comments