top of page

Ook in de keuken houden we het kopje erbij!

Tips om tijd en energie te sparen in de keuken

  1. De koelkast en diepvriezer

- Bedenk wat je allemaal nodig hebt uit de koelkast zo hoeft de deur niet te lang open te staan. Telkens je de deur opent ontsnapt er immers koude lucht en moet de koelkast bij het sluiten weer energie verbruiken om de warme lucht af te koelen.

- Stel ook de juiste temperaturen in. Een koelkast koelt optimaal bij 5°C en de diepvriezer bij -17°C.

- Vermijd ijsvorming! Een ijslaagje vanaf 2 cm loont al de moeite om te laten ontdooien. Zo kan je tussen de 15 en 45% energiekosten besparen.

- Bij aankoop van een nieuw toestel zeker de energielabels nakijken.


2. Het juiste materiaal gebruiken


- Gebruik potten en pannen op de juiste plaats op je vuur. Te kleine pan op grote plaat? Er gaat veel warmte rondom verloren.- Pot op het vuur. Stap 1 Zet op hoogste stand, de pot/inhoud wordt sneller heet. Stap 2 kookt het water of bakt je vlees, zet stand lager. Extra tip : gerecht bijna klaar? Zet vuur uit en gebruik de restwarmte om de pot/pan warm te houden.

- Kleine hoeveelheden koken? Kleine toestellen gebruiken. Verwarm de volledige oven niet voor het opbakken/opwarmen van 1 tot 2 broodjes. Er zijn toasters in de handel die ook gebruikt kunnen worden als "mini" grill/oven.

- Voor verschillende gerechten hoef je de oven echt niet voor te verwarmen. Een gebraad, kip, ovenschotel of gratin kunnen zo de oven in. Je kan de gaarheid controleren door met een stokje in het gerecht te prikken. Zo spaar je tijd en energie!

Extra tip : Laat de ovendeur openstaan als je het gerecht eruit haalt. De restwarmte zal ook nog je keuken bij verwarmen. (Wel oppassen met kleine kindjes in huis)


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page